Flyreisen i dag

Grønnere luftfart?

Mange tynges av «flyskam» når de er ute og reiser. Dette fenomenet, hvor man føler skyld og skam fordi man reiser med fly som gir store utslipp av klimagasser, er økende og en del av hverdagen for mange. For å spare miljøet og unngå flyskam, velger mange bedrifter og privatpersoner å kutte ned på antall flyreiser. Dessverre er det få alternativer som erstatter flyreisen, særlig dersom du skal ut på langtur.

Er det egentlig mulig for luftfarten å bli grønnere, og kanskje til og med miljøvennlig? Dette er noe både forskere og flybransjen arbeider for å realisere, slik at skal kunne reise mer klimavennlig i fremtiden, også med fly. Dette er viktig, ettersom fly er og stadig vil være et viktig fremkomstmiddel.

Avinor driver 44 flyplasser i Norge, og arbeider for å gjøre både flyene og flyplassene mer miljøvennlig. De har sett noe nedgang i antall flyreiser de siste årene, særlig i antall forretningsreiser. Noe av det man undersøker for å gjøre flyreisen grønnere, er hybridfly som drives med en kombinasjon av bensin og batteri, fly som går på biodrivstoff, og lignende.

Hva kan jeg gjøre i dag?

Det er noen valg du kan ta i dag for å gjøre flyreisen din så bærekraftig som mulig:

  • velge direktefly – jo flere stopp det er underveis, jo mer klimagassutslipp er forbundet med reisen din
  • velg et flyselskap som arbeider for å bli mer bærekraftig
  • book et sete i økonomiklassen i stedet for businessklassen

Til sist: Hvis du vil ta grønnere valg, undersøk om du kan reise på andre måter enn med fly. Ved kortere distanser er det for eksempel bedre å ta buss enn fly.

Leave a Reply