Gullalderen for flyging

Pan Am i populærkultur

Med suksessen som fulgte flyselskapet Pan American Airways, spesielt på 1950- og 60-tallet, er det ikke rart at det ble populært – og kjent! Mens selskapet var i drift var det flere kjendiser som reise med Pan Am, og flyselskapet har siden blitt brukt som referanser i populærkultur bl.a. i filmer og musikk. Faktisk ble det laget en egen tv-serie om flyvertinnene og kapteinene som jobbet for Pan Am på 1960-tallet. Serien gikk kun én sesong, til tross for at den var svært populær.

Under den kalde krigen hadde Pan Am en høy posisjon i populærkultur. Et veldig kjent bilde ble tatt da The Beatles ankom JFK flyplassen i 1964. De fløy da på en Boeing 707-321 «Clipper Defiance» fra Pan American Airways.

Mens Apollo-programmet pågikk solgte Pan American Airways billetter som skulle sikre passasjerer fremtidige flygninger til månen. Så langt har vi ennå ikke kommet, men disse billettene har siden blitt verdifulle som samlerobjekter.

Flyselskapet har dukket opp i flere filmer. I mange av James Bond filmene er det Pan Am hovedkarakteren flyr med, blant annet flyr han i et Pan Am 747 i Live and Let Die, og et Boeing 407 fly var med i From Russia with Love. I tillegg har logoen til Pan Am blitt brukt i filmer som Blade Runner og Catch me if You Can. I sistnevnte utga hovedkarakteren seg for å være en pilot, og omga seg meg vakre flyvertinner blant annet fra Pan Am.

Sist ble Pan Am vist i en egen tv-serie som nevnt innledningsvis. Serien handlet om Pan Am-flyvertinner og livene deres, i spedd noe drama fra den kalde krigen og romanser med pilotene. Har du ikke sett den ennå, er den verdt å prøve!

Leave a Reply