Norske flyselskaper starter

Historien om Widerøe

Selskapet Widerøe er et av Norges første flyselskaper. Det ble grunnlagt av seks flyentusiaster i 1934, deriblant Viggo Widerøe. I starten holdt selskapet til utenfor Oslo. De første årene var virksomheten knyttet til flyoppdrag i forbindelse med skoleruter, taxi, ambulanse og flyfotografering.

Det første flyet selskapet tok i bruk var et Waco sjøfly som ble levert grønnlakkert fra fabrikken. Fargen har siden den gangen vært selskapets hovedfarge, og har nå fått ny betydning i form av miljøvennlig flyging. Widerøes har nemlig en modig ambisjon om å bli et av de første flyselskapene i verden som blir tilnærmet utslippsfrie.

Allerede sommeren 1934 opererte Widerøe med sin første kommersielle ruteflyvning fra Oslo til Haugesund via Kristiansand og Stavanger. Selskapet fikk 5000 kr i støtte fra staten for å holde ruten oppe. I 1954 fikk selskapet en kontrakt med SAS for å utføre ruteflygninger med sjøfly i Nord-Norge. På 1980-tallet startet selskapet kommersielle flygninger da Widerøe kjøpte opp flyselskapet Norsk Air, som hadde hovedbase på Torp lufthavn ved Sandefjord. Siden den gang har selskapet vokst til å bli Skandinavias største regionale flyselskap. I dag flyr Widerøe til 49 destinasjoner både i Norge og Europa, og mottoet deres er: «Du kommer ikke frem, sånn helt uten Widerøe».

Leave a Reply